De geheime informatie die de Amerikaanse president Donald Trump zou hebben gedeeld met hoge Russische functionarissen was afkomstig van Israël. Dat meldden Amerikaanse media op basis van anonieme Amerikaanse functionarissen.
Als het bericht klopt, kan dat gevolgen hebben voor de relatie tussen de VS en Israël. De informatie kan door Rusland weer aan zijn bondgenoot Iran worden gegeven en dat is een vijand van Israël.
Uit Israël is geen bevestiging gekomen van het bericht, aldus Amerikaanse media. Het Witte Huis wilde geen commentaar geven.
Trump staat onder druk nadat hij geheime informatie heeft gedeeld met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Russische ambassadeur Sergej Kisljak. Daardoor zou een belangrijke bron voor informatie over IS in gevaar zijn gebracht.
Trump vroeg Comey onderzoek neer te leggen
In een bewogen week voor Trump, net voordat hij op reis gaat naar het Midden-Oosten en Europa, ontsloeg hij ook FBI-directeur James Comey.
Dinsdag bleek ook, schrijft The New York Times, dat Trump aan Comey had gevraagd om de gangen van zijn voormalige veiligheidsbaas Michael Flynn niet verder te onderzoeken. Flynn ruimde na een maand het veld toen bleek dat hij gelogen had over contact met de Russische ambassadeur - een van de personen waar Trump nu dus geheime info aan doorgebriefd zou hebben.
De krant haalt een memo van Comey aan, die de FBI-directeur schreef vlak na een een bezoek aan het Witte Huis in februari waarin Trump zijn verzoek deed. "Ik hoop dat je dit kan laten gaan'', zou Trump tegen Comey hebben gezegd over het federale onderzoek naar de veiligheidsadviseur. Het Witte Huis zegt in een eerste reactie dat dat nooit is gebeurd.
Tegelijkertijd rijst in een ander artikel van The New York Times de vraag: deed Trump het bewust? Sommige van zijn stafleden geven toe dat de president geen kaas gegeten heeft van veiligheidsvraagstukken, weinig leest en zich niet bewust is van de risico's.